Ontuva lemmikki

Ontumisen syyn selvitys ja hoito

Yleinen syy eläinlääkärikäyntiin on lemmikin ontuma. Lemmikki ontuu välttääkseen varaamasta painoa kipeälle raajalle, mutta ontuminen voi johtua myös esimerkiksi kipeästä selästä. Jos ontuma on vähäistä ja menee päivässä parissa ohi, tilannetta voi seurata kotona. Pitkittynyt ontuma vaatii tutkimusta ja hoitoa.

Kova kipu, turvonnut tai vääntynyt raaja tai se, ettei lemmikki voi laittaa lainkaan painoa raajalle, vaatii pikaista tutkimusta ja hoitoa.

Nuorilla koirilla ontuman taustalla voivat olla erilaiset kasvuhäiriöt, vanhemmilla koirilla ontuman syynä on usein nivelrikko. Tapaturmia voi sattua kaikille lemmikille, mutta etenkin vauhdikkaat koirat ovat vaaravyöhykkeessä. Polven ristisidevammat ovat koirilla yleisiä.

Kissojen yleisin ontuman syy on nivelrikko ja suurella osalla iäkkäistä kissoista onkin nivelrikkoa. Kissat ovat taitavia peittämään kipuoireita: kipu saattaa ilmetä esimerkiksi epätavallisena hiljaisuutena, aiempaa vähäisempänä leikkimisenä, hyppäämisen välttämisenä tai tarpeiden tekemisenä vääriin paikkoihin, kun hiekkalaatikkoon kapuaminen on hankalaa tai kivuliasta.

Kuva: Mikko Arimo