Kastraatio ja sterilisaatio

Myös kaneille ja freteille

Lemmikkejä kastroidaan ja steriloidaan sairauksien hoitona ja sairauksien estämiseksi, käyttäytymisongelmien hoitona sekä vahinkoastumisten ja ei-toivottujen tiineyksien estämiseksi. Animuksessa  steriloidaan ja kastroidaan vuosittain suuri määrä eläinsuojeluyhdistyksen kissoja, jotta vapaana liikkuvat kissat eivät lisääntyisi ja saataisiin kodittomien kissojen määrää vähennettyä.

Poikakissat kastroidaan tavallisimmin 4-5 kuukauden iästä eteenpäin, yläikärajaa tälle toimenpiteelle ei ole. Tyttökissat steriloidaan noin 5 kuukauden iästä lähtien. Tyttökissoilla on indusoitu ovulaatio eli kiima jatkuu astumiseen asti tai ilman astumista hiipuu hiljalleen pois. Leikkaamattomalla tyttökissalla kiimat seuraavat tavallisesti toisiaan lyhyin väliajoin. Leikkaamattomalle tyttökissalle voi kehittyä märkäkohtu, joka vaatii pikaista leikkausta.  Maitorauhasvaimet ovat yleisempiä leikkaamattomilla kuin leikatuilla tyttökissoilla. Tyttökissojen sterilaatio ajoitetaan mieluiten kiimojen väliseen aikaan. Poikakissat puolestaan alkavat kollitella: virtsan haju muuttuu väkeväksi, ne merkkaavat reviiriään myös sisällä ja haluaisivat lähteä maailmalle seikkailuihin ja tyttöjä tapaamaan.

Uroskoira voidaan kastroida puolen vuoden iästä eteenpäin. Markkinoilla on myös kemiallinen kastraatio, implantaatti, joka laitetaan nahan alle. Tämän palautuvan kemiallisen kastraation vaikutus kestää puolesta vuodesta vuoteen. Kemiallisella kastraatiolla voi kokeilla, olisiko kirurgisella kastraatiolla toivottua vaikutusta. Kastroidulle uroskoiralle ei tavallisesti tule eturauhasen liikakasvua ja siitä aiheutuvia ongelmia.

Narttukoira steriloidaan usein ensimmäisen juoksuajan jälkeen, joka rodusta riippuen tulee 6-18 kuukauden iässä. Mitä nuorempana narttukoira steriloidaan, sitä pienempi riski on maitorauhaskasvainten muodostumiselle vanhemmalla iällä ja märkäkohdun riski jää pois. Nykyisin narttukoirilta poistetaan leikkauksessa vain munasarjat, jos kohtu on terve. Jos kohdussa on muutoksia, kohtukin poistetaan. Narttukoira steriloidaan mieluiten juoksuaikojen välisenä aikana, mahdollisen valeraskauden jo mentyä ohi, mieluiten 3-4 kuukautta edellisestä juoksusta.

Animuksessa kastroidaan ja steriloidaan myös kaneja ja frettejä.