Eksoottiset eläimet

Kanit, jyrsijät, fretit, kääpiösiilit

Eksoottisiin lemmikkeihin lasketaan muut kuin kissat ja koirat, vaikkakin esimerkiksi kaneja on nykyisin todella paljon lemmikkeinä. Eksoottisia lemmikkejä ovat kanien lisäksi jyrsijät kuten marsut, hamsterit, rotat, hiiret ja chinchillat samoin kuin fretit, kääpiösiilit, matelijat ja linnut.

Yleisiä toimenpiteitä kaneilla ovat sterilisaatio- ja kastraatioleikkaukset sekä rokotus kanien verenvuotokuumetta ja myksomatoosia vastaan.

Eksoottisilla lemmikeillä esiintyy samantyyppisiä sairauksia ja ongelmia kuin koirilla ja kissoillakin: ruuansulatuskanavan ongelmia, hammasongelmia, ihotauteja, hengitystieongelmia, virtsa- ja sukuelinten sairauksia, kasvainsairauksia ja tapaturmia. Matelijoiden ja lintujen ongelmissa suosittelemme näiden lajien hoitoon ja sairauksiin perehtyneen klinikan apua.

Freteillä yleisiä toimenpiteitä ovat kemiallinen kastraatio hormoni-implantaatilla sekä rokotus penikkatautia vastaan.

Kanit ja jyrsijät pyrkivät peittämään sairauden oireensa. Pienetkin muutokset niiden käytöksessä ja olemuksessa voivat olla merkkejä vakavammasta ongelmasta. Muutosten ja oireiden ilmetessä on syytä pikaisesti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Animuksessa kanien ja jyrsijöiden hoitoon ovat erityisesti perehtyneet eläinlääkärimme Viveka Lampinen ja Emmi Rahkonen.

Kuva: Sanna Räisänen