Hammashoito

Lemmikin hampaat kuntoon

Suun terveydenhoito on oleellisen tärkeä asia lemmikin elämänlaadun kannalta. Eniten suun ongelmia esiintyy pikkukoirilla, lyhytkuonoisilla koirilla sekä kissoilla. Animuksessa on erinomaiset valmiudet lemmikkien nykyaikaiseen hammashoitoon. Kaikki eläinlääkärimme tekevät hammaskiven poistoja ultraäänilaitteella nukutetulle lemmikille.

Eläinlääkärin suorittama hammastarkastus ja hammasröntgenkuvaus nukutuksessa kertoo tarkasti lemmikin suun ja hampaiston tilanteen. Näiden tutkimusten perusteella tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma ja yhdessä lemmikin omistajan kanssa päätetään tehtävistä toimenpiteistä.

Vaativammat hammastoimenpiteet, kuten hampaiden poistot, hampaiden röntgenkuvaukset sekä erilaiset suukirurgiset toimenpiteet suorittaa Animuksessa eläinten hammashoitoihin perehtynyt eläinlääkäri Johanna Saatsi.

Johannan hammashoidoissa hampaiston puhdistuksen lisäksi tehdään aina myös perinpohjainen hampaiston tarkastus sekä täytetään potilaan oma hammaskartta. Johanna työskentelee hammashoitoihin perehtyneen hoitajan kanssa ja hammashoitopotilaat nukutetaan huolellisesti valvottuun hengitystieanestesiaan.

Lemmikin hampaiden kotihoito päivittäisine harjauksineen on tärkeää plakin ja hammaskiven estossa. Näiden kertyminen aiheuttaa pahaa hajua suusta sekä ientulehdusta, joka edetessään johtaa hampaan kiinnityskudoksen eli parodontiitin kehittymiseen. Ientulehdus paranee tavallisesti hammaskiven poistolla ja päivittäisellä kotihoidolla, mutta parodontiitti on parantumaton sairaus, jonka etenemiseen voidaan onneksi hyvällä hoidolla vaikuttaa.

Hammassyöpymät eli TR-leesiot (aiempi nimitys hammaskaulavauriot) ovat valitettavan yleisiä kissoilla, mutta näitä syöpymämuutoksia esiintyy ajoittain myös koirilla. TR-leesioiden kohdalla syöpyneen hampaan oikea hoitotoimenpide riippuu oleellisesti hammasröntgenkuvauksen löydöksistä. Hoitovaihtoehtoina ovat kivuliaaksi syöpyneen hampaan leikkauksellinen poisto tai tietyissä tilanteissa kruunuamputaatio.

Murtuneita hampaita esiintyy usein sekä koirilla että kissoilla. Mikä tahansa hammas voi murtua, mutta yleisimmin murtuvat etu- ja kulmahampaat sekä raateluhampaat. Suun etuosan hampaat, kuten etu- ja kulmahampaat, murtuvat yleensä tapaturmaisesti tilanteissa, jossa eläin osuu kuono edellä kovaan kohteeseen. Näin voi tapahtua esimerkiksi törmäyksessä puuhun/kiveen, heitettyä esinettä kiinniotettaessa tai tappelussa. Raateluhampaat murtuvat yleensä tapaturmaisesti eläimen pureskellessa jotain hammasta kovempaa materiaalia. Hammasmurtumissa eläimillä päädytään usein murtuneen hampaan poistoon kustannussyistä ja jotta hoito saataisiin tehtyä kerralla ilman jatkokontrolloinnin tarvetta. Tietyissä tilanteissa murtunut hammas voi kuitenkin olla järkevää säästää pulpa-amputaatiolla (alle 48 tuntia vanhat murtumat) tai juurihoidolla, jolloin potilas ohjataan juurihoitoon erikoistuneille eläinlääkäriasemille.

Hiljalleen etenevät suun sairaudet ovat usein hyvinkin kivuliaita, mutta lemmikki ei välttämättä näytä kroonista kipuaan. Vasta kun suu on hoidettu kuntoon ja lemmikki piristynyt silminnähden, huomataan, miten paljon kipeä suu on vaikuttanut lemmikin elämänlaatuun. Tulehtunut suu on myös riski tulehduksen leviämiselle muualle elimistöön.

Usein lemmikin omistaja on hyvin huolissaan etenkin vanhan lemmikin nukutuksesta hammashoitoa varten. Nukutus suunnitellaan aina yksilöllisesti lemmikin terveydentila ja mahdolliset muut sairaudet huomioon ottaen. Nukutusta seurataan valvontalaittein tarkasti koko anestesian ajan aina potilaan heräämiseen saakka ja potilas kotiutetaan kunnolla heränneenä. Ikääntyneiltä lemmikeiltä otetaan myös ennen hammashoitoon tuloa verinäytteet, joista tutkitaan muun muassa maksan, munuaisten ja kissoilta kilpirauhasen toiminta. Suosittelemme verinäytteitä pääsääntöisesti yli kahdeksan vuotiaille lemmikeille. Korkea ikä ei ole este hammashoidolle ja kivulias suu pitää aina hoitaa.

Hampaan poisto on tarpeen, jos hammas aiheuttaa lemmikille kipua tai tulehdusriskin elimistöön. Tavallisimmin joudutaan poistamaan kiinnityskudokseltaan tulehtuneita, juuritulehtuneita, murtuneita tai syöpyneitä hampaita. Maitokulmahampaita joudutaan poistamaan etenkin pienten rotujen pennuilta. Jos maitokulmahampaat eivät irtoa pysyvien kulmahampaiden tieltä, poisto on tarpeen tilanahtauden ja kivuliaan purentavian estämiseksi. Murtuneiden maitohampaiden poisto on tärkeää, koska murtunut hammas on tulehdusreitti leukaan ja muualle elimistöön. Maitokulmahampaiden poistot tehdään Animuksessa kirurgisesti kuten myös monijuuristen ja isompien hampaiden poistot.

Koirilla hoitoa vaativia purentavikoja esiintyy kissoja enemmän. Purentaviat ja niiden hoitovaihtoehdot arvioidaan aina tapauskohtaisesti.