Akupunktio

Kiputilojen hoitoon

Tavallisimmin akupunktiota käytetään erilaisten kiputilojen hoidossa. Akupunktio laukaisee tehokkaasti lihasjännityksiä, parantaa verenkiertoa hoidettavalla alueella sekä lisää kipua vähentävien hormonien, kuten endorfiinin, erittymistä.

Akupunktiohoito lievittää usein kipua tehokkaasti erilaisissa tuki- ja liikuntaelinongelmissa, kuten nivelrikossa ja selän spondyloosissa eli nikamarappeutumassa. Myös monet hermokivut, kuten esimerkiksi selän välilevysairauksien aiheuttamat kivut, voivat lieventyä akupunktiohoidon seurauksena. Joskus yksi ainoa akupunktiohoitokerta voi ratkaista ongelman, erityisesti lihasjännitystiloissa.

Kroonistuneessa kivussa akupunktio katkaisee kipukaaria ja ehkäisee kipuviestien kulkeutumista aivoihin. Kroonisissa kiputiloissa akupunktiohoitoa annetaan tavallisesti kolme kertaa viikon välein, jonka jälkeen mietitään jatkotoimenpiteitä hoidon tehon perusteella. Akupunktiohoidon seurauksena monet kroonikkopotilaat saattavat tulla niin hyvään kuntoon, että jatkuvan kipulääkityksen tarve poistuu tai lääkitystä pystytään vähentämään. Monet kroonikkopotilaat pysyvät kunnossa ja elämänlaatu hyvänä, kun akupunktiohoitoa annetaan yksi neulottelukerta 1-3 kuukauden välein.

Kiputilojen hoitamisen lisäksi akupunktiota voidaan käyttää esimerkiksi lisääntymisongelmien, suolistosairauksien, hengityselinsairauksien sekä eläinten pelko- ja ahdistustilojen hoidossa.

Ensimmäiselle akupunktiohoitokerralle varataan tunnin aika, jossa kartoitetaan potilaan tilanne ja tehdään yleistutkimus akupunktiotoimenpiteen lisäksi. Jatkokäynnille varataan yleensä puolen tunnin aika. Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja taipuisia kertakäyttöisiä neuloja, jotka saavat olla paikoillaan kiputilojen hoidossa parikymmentä minuuttia. Potilas voi käydä makuulle neulojen vaikutusajaksi ja monet potilaat rentoutuvatkin niin hyvin, että nukahtavat hoidon ajaksi.

Koirapotilaat suhtautuvat tavallisesti akupunktiohoitoon erittäin hyvin. Kissatkin sietävät akupunktioneulottelun yleensä kohtalaisen hyvin, vaikka saattavatkin olla hieman koiria hankalampia potilaita tässä hoitomuodossa. Hyvin kivulias tai jännittynyt potilas voidaan tarvittaessa kevyesti rauhoittaa hoitoa varten.

Akupunktiohoidoissa voidaan käyttää tavallisten akupunktioneulojen lisäksi akupisteisiin injisoitavia pistoksia, sähköakupunktiota ja laserhoitoa.

Useimmat vakuutusyhtiöt korvaavat eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon. Akupunktio ei ole dopingia, joten akupunktiohoidoilla ei ole varoaikaa virallisissa näyttelyissä, kokeissa ja eikä kilpailuissa.

Animuksessa akupunktiohoitoja antaa eläinlääkäri Oili Gylden. Akupunktioajat eivät ole nettivarauksessa vaan aika varataan puhelimitse soittamalla ajanvarausnumeroon 019 414 940.

Kuva Mikko Airimo