Rokotuksilla suojataan koiria, kissoja ja frettejä vakavilta, tarttuvilta virustaudeilta. Virustauteihin ei ole olemassa täsmällistä, parantavaa lääkitystä, ja siksi rokottaminen on tärkeää. Alla tavanomaiset rokotusohjelmat (mm. näyttelytoiminta, metsästys ja metsästyskokeet ja matkustaminen ulkomailla sekä tiineys voivat vaikuttaa rokotusohjelmaan).

Koiran rokotusohjelma:

Koiria rokotetaan parvovirusta, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, kennelyskää ja raivotautia vastaan. Tiineitä narttuja voidaan myös rokottaa herpesvirusta vastaan sekä ulkomaille matkustavia koiria leptospira –bakteeritautia vastaan. Koiranpennuille ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi 10-12 viikon iässä. Rokotus uusitaan n. kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta jolloin pennulle voidaan antaa myös raivotautirokotus. Suoja rokotteella saadaan aikaiseksi vasta tehosterokotuksen jälkeen. Pentuiän rokotusten jälkeen rokotukset uusitaan vuoden kuluttua ja tämän jälkeen 3 vuoden välein. Kennelyskärokote on kuitenkin uusittava vuosittain, jos sen suoja halutaan pitää voimassa.

 

Kissan rokotusohjelma:

Kissoja rokotetaan kissaruttoa ja –flunssaa vastaan. Ulkona vapaana liikkuvat kissat tarvitsevat myös vesikauhurokotteen. Kissoille on olemassa myös rokote tarttuvaa leukemiaa vastaan samoin kuin klamydia –bakteeria vastaan. Kissanpennuille ensimmäinen rokotus annetaan 8-12 viikon iässä (kissarutto ja -flunssarokote). Rokotus uusitaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, jolloin ulkona vapaasti liikkuville kissoille voidaan antaa myös raivotautirokotus. Pentuiän rokotusten jälkeen rokotukset uusitaan vuoden kuluttua ja tämän jälkeen 1-3 vuoden välein riippuen kissan elämäntilanteesta esim. näyttelyissä käymisestä, hoitolassa asumisesta jne. Ongelmakissaloiden rokotusohjelma on laadittava tapauskohtaisesti.

 

Fretin rokotusohjelma:

Frettejä rokotetaan penikkatautia ja tarvittaessa raivotautia vastaan.

Fretinpennuille ensimmäinen penikkatautirokotus annetaan yli 10 viikon ikäisenä ja rokotus tehostetaan vuosittain. Frettejä ei saa rokottaa koirien penikkatautirokotteella, joka voi aikaansaada penikkataudin. Fretit rokotetaan erikoisluvalla saatavalla Febrivac -rokotteella

 

Madotukset:

Koirat suositellaan madotettavaksi kerran pari vuodessa. Madotus 1-2 viikkoa ennen rokotusta on myös suositeltavaa hyvän rokotussuojan saamiseksi. Sisäkissat on myös yleensä syytä madottaa säännöllisesti, kerran kaksi vuodessa. Ulkona vapaasti liikkuville kissoille ja jyrsijöitä metsästäville kissoille suositellaan madotusta neljästi vuodessa.

Myös kissat on suositeltavaa madottaa 1-2 viikkoa ennen rokotusta hyvän rokotussuojan saamiseksi. Kissanpentujen madotus ennen ensimmäistä rokotusta on erityisen tärkeää.

 

Viime aikoina on havaittu, että Suomen koirissa on vähemmän sisäloisia kuin aiemmin luultiin. Tästä syystä asiantuntijat suosittelevat, että olisi hyvä tutkia lemmikin uloste sisäloisten munien varalta ennen madotusta eikä välttämättä madottaa lemmikkiä rutiininomaisesti. Jos munia ei löydy, lemmikkiä ei tarvitse madottaa. Ulkomailta tuoduilla lemmikeillä on useammin sisäloisia kuin Suomessa syntyneillä lemmikeillä. Ulkomailta tuotujen lemmikkkien madotusohjelmasta on syytä neuvotella eläinlääkärin kanssa.

 

TAKAISIN PALVELUIHIN >

Rokotukset, madotukset, terveys-tarkastukset ja sirutukset

 

Eläinlääkäriasema Animus

Oikokuja 2 (Kelan Talo),

05800 HYVINKÄÄ

 

 

 

Aukioloajat

Arkisin klo 9-20

Lauantaisin 9-14

(puhelinajanvaraus alkaa klo 8)