Tutustu ohjeisiimme alla olevista linkeistä:

 

 • Milloin lemmikki tarvitsee pikaista eläinlääkärin apua?

  Tyypillisiä äkillisiä, välitöntä eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa vaativia tapauksia ovat mm. vakavat tapaturmat, kyynpuremat, myrkytykset (mm. rotanmyrkky, suklaa, xylitoli, lääkemyrkytys), virtsatie- ja ruuansulatuskanavan tukokset/kiertymät, erilaiset akuutit tulehdustilat (mm. narttukoiran kohtu-tulehdukset), äkilliset sydän- ja hengitystieongelmat, synnytysvaikeudet, halvaukset ja pitkittyneet epilepsiakohtaukset.

   

  Eläinlääkäriin on syytä ottaa välittömästi yhteys, jos lemmikin tiedetään syöneen vieraita esineitä tainielleen mahdollisesti myrkyllisiä aineita. Samoin, jos lemmikin yleistila on selvästi vaisu tai kivulias, esiintyy rajua oksentelua, ripulia, verenvuotoja, eläin ei saa virtsattua, hengitys on vaikeaa, tajunnantila on poikkeava, esiintyy kouristuksia tai halvausoireita.

   

  Epäselvissä tapauksissa on aina parempi soittaa

  vastaanotolle tai vastaanoton ollessa suljettuna

  päivystävälle eläinlääkärille ja kysyä neuvoa.

  Katso yhteystiedot >>

 • Valmistautuminen leikkaukseen tai hammashoitoon

  Lemmikki nukutetaan, minkä vuoksi aikuista eläintä on paastotettava 8-12 tuntia ennen vastaanotolle tuomista. Pienille pennuille suositellaan lyhyempää 4 tunnin paastoa. Vettä annetaan olla vapaasti tarjolla leikkauspotilaille. Hammashoidoissa 2 tunnin vesipaasto suositeltavaa. Jyrsijöitä ei pidä paastottaa ja jyrsijän mukaan vastaanotolle kannattaa ottaa tuttua ruokaa (salaatinlehteä, porkkanaa ym.)

   

  Hyväkuntoinen lemmikki ulkoilutetaan hyvissä ajoin ennen leikkausta niin, että se ulostaa ja virtsaa ennen vastaanotolle tuomista. Pienet < 10 kg potilaat olisi hyvä tuoda kostealla kelillä sylissä turkki kuivana vastaanotolle koska märkä turkki altistaa potilaan kehon lämmön laskulle nukutuksen aikana.

 • Kun lemmikki on tulossa verinäytteenottoon, röntgen- tai ultraäänitutkimukseen

  Koiraa ja kissaa paastotetaan tavallisesti 8-12 tuntia ennen verinäytteenottoa riippuen tutkimuksesta. Tarkempia, näytteenotto-ajankohtaan vaikuttavia ohjeita saat ajanvarauksesta koskien mm. epilepsia-, kilpirauhasen vajaatoiminta- tai sokeritautikontrolleja sekä erityisiä useamman verinäytteen vaativia verinäytetestejä. Ennen röntgen- ja ultraäänitutkimuksia potilasta on hyvä paastottaa 8-12 tuntia. Hyväkuntoista potilasta olisi myös hyvä lenkkeilyttää niin, että se virtsaa ja ulostaa ennen vastaanotolle tuomista. Poikkeuksena tähän on virtsarakon ultraäänitutkimus, jossa virtsarakon pitäisi olla mahdollisimman täysi tutkimushetkellä. Usein pienempi koirapotilas on syytä kantaa autosta sisälle vastaanotolle, ettei se ehtisi pisua pihalle.

 • Virtsanäytteen otto-ohje

  Virtsanäyte otetaan ehdottoman puhtaaseen astiaan kuten käyttämät-tömään pakasterasiaan. Käytetty astia on  tiskattava huolella, huuhdeltava ja mielellään keitettävä ennen näytteenottoa. Näyte pyritään ottamaan madollisimman puhtaasti, ympäristön epäpuhtauksia ja roskia välttäen. Poikakoiran esinahka ja peniksen pää on hyvä puhdistaa esim. veteen kostutetulla talouspaperilla. Tarvittaessa näytteenotossa voidaan käyttää apuna esim. löylykauhaa, mutta tämän on oltava yhtä puhdas kuin näytteenottokiponkin. Kissoilla virtsanäytteen voi toisinaan saada käyttämällä hiekkalaatikossa tuorekelmua, josta virtsa kerätään astiaan välittömästi. Näyte toimitetaan vastaanotolle mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen, mielellään ½ tunnin kuluessa. Tuorein virtsanäyte koirilta saadaan yleensä otettua vastaanoton pihassa, jolloin saatte näytteenottovälineet vastaanotolta. Jos näytettä joudutaan säilyttämään, tulisi se pitää jääkaapissa ennen vastaanotolle tuomista. Monta tuntia säilytettyä virtsanäytettä ei useinkaan ole enää järkevää tutkia. Puhtaus näytteenotossa ja näytteen nopea toimitus vastaanotolle ovat tärkeitä luotettavien tuloksien saamiseksi. 

Eläinlääkäriasema Animus

Oikokuja 2 (Kelan Talo),

05800 HYVINKÄÄ

 

 

 

Aukioloajat

Arkisin klo 9-20

Lauantaisin 9-14

(puhelinajanvaraus alkaa klo 8)